Zorg voor balans

Blijven ademen… dit klinkt misschien heel simpel, maar voor velen van ons is dat niet zo. Als je bijvoorbeeld depressief bent of last hebt van een angststoornis kan je verkeerd gaan ademhalen wat veel extra stress oplevert voor je lichaam.

Ik spreek uit ervaring: de afgelopen weken overleed mijn oma onverwachts op mijn verjaardag en daarna merkte ik wat voor een klap dit was voor mijn lichaam en geest. Ik begon verkeerd te ademhalen en viel eigenlijk in mijn eigen valkuilen wat betreft mentale gezondheid. Gezien de situatie is dit natuurlijk niet raar, maar het liet me wel weer stilstaan bij een aantal dingen.

Ik besef nu meer dan ooit hoe belangrijk het is om bewust bezig te blijven met mentale gezondheid, zodat je in hele onzekere tijden terug kunt vallen op de basisdingen in jouw leven, die bijdragen aan je mentale gezondheid.

Voor sommigen zijn deze dingen misschien vanzelfsprekend, maar als je een psychische kwetsbaarheid hebt kunnen deze dingen een uitdaging zijn. Ook in onzekere tijden zoals nu met alles rondom corona, kunnen die dingen opeens niet meer zo vanzelfsprekend zijn.

Het is dus heel belangrijk om er bij stil te staan dat je ‘basis’ dingen goed zitten. Hierbij denk ik zelf aan een goed slaappatroon, gezond eten, genoeg bewegen en frisse lucht, structuur aanbrengen in de dag, om hulp en steun vragen wanneer dit nodig is. Maar ook de focus op ademhaling en dingen die positieve energie geven zijn heel belangrijk.

Probeer er voor te zorgen dat er balans is: als je meer negatieve lasten op je schouders voelt, kan het helpen om de positieve dingen te vergroten. Doe meer van wat je leuk vind, wat je energie geeft en waar je rust uit haalt.

Liefs, Jahra 🦋

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s