Omgaan met verlies op een creatieve manier

In mijn leven heb ik veel verlies-ervaringen meegemaakt. Ik heb gemerkt dat elke verlies-ervaring weer anders is en dat elke keer als ik met rouw en verlies te maken krijg, alle vorige verlies-ervaringen ook weer worden getriggerd. Soms vind ik dit heel heftig. Soms komen de emoties als een soort golven: dan heb ik het gevoel erdoor overspoeld te worden. Eerst wist ik niet wat ik met al die emoties moest en soms nog steeds niet. Maar ondertussen heb ik wel iets gevonden wat bij mij past waardoor ik ook iets met mijn emoties kan doen.

Het helpt mij heel erg om over mijn emoties te schrijven. Vaak als de emoties hoog oplopen is dit voor mij een uitlaatklep. Bij het verlies van mijn vader heb ik mijn emoties bijvoorbeeld verwerkt in een tekst en heb ik daar vervolgens een nummer van geschreven. Dit lukte niet meteen, maar had tijd nodig. Eerst stopte ik mijn gevoel namelijk liever weg. Maar toen ik meer naar mijn gevoel ging luisteren, voelde het goed om ook iets met mijn emoties te kunnen doen en om te ontdekken dat ik met al die zware emoties iets moois kon creëren: een zelfgemaakt lied.

Er zijn dus verschillende manieren hoe je met emoties van verlies om kunt gaan. Als jij ook met verlies te maken hebt, weet dan dat het niet raar is als je het gevoel hebt dat je overspoeld wordt door emoties. Het is ook niet raar als je niet elke dag met het verlies bezig bent: rouw heeft zijn eigen tempo en dit verschilt per persoon. Wees dus niet te streng voor jezelf, maar zoek naar een manier die bij jou past. Misschien kun je net als ik op zoek gaan naar een creatieve manier om jouw emoties te kunnen verwerken. Naast schrijven en muziek maken kan dit bijvoorbeeld ook door te tekenen, dansen, schilderen, noem maar op. Kijk vooral naar wat bij jou past, ik weet dat het zwaar is om verlies mee te maken maar vergeet niet dat je jouw emoties niet hoeft weg te stoppen en dat ze er mogen zijn.