Overprikkeling

Wanneer er overprikkeling ontstaat zijn er in het kort gezegd teveel prikkels om te kunnen verwerken, waardoor het prikkelverwerkingssysteem op tilt kan slaan. Er wordt dan meer informatie ontvangen dan dat er verwerkt kan worden (Acevedo et al., 2014). Het filtersysteem kan niet goed meer filteren wat er wel en niet belangrijk is waardoor alle prikkels/informatie extra binnen kunnen komen (Hersenstichting, 2017).

Gevolgen

Als er overprikkeling ontstaat heeft dit invloed op het functioneren, wat kan zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven. Zo wordt bijvoorbeeld het vermogen tot sociaal handelen beïnvloedt omdat gedrag vaak niet meer kan worden gecontroleerd (Swanepoel, 2013). Daarnaast heeft overprikkeling invloed op het nadenken en het begrijpen van dingen. Met andere woorden: men merkt dat het algemene functioneren achteruit gaat. Vaak ontstaan er psychische en lichamelijke klachten, zoals: vermoeidheidsklachten, stress, burn-out, depressieve klachten, slaapproblemen, concentratieproblemen etc. Huidige problematiek kan verergeren, maar er kunnen ook nieuwe psychische problemen ontstaan (De Leeuw, 2017).

Coronacrisis

Tijdens de coronacrisis werd er van ons gevraagd dat we meer afgezonderd gingen leven: we moesten onszelf meer isoleren dan normaal, het was rustiger op straat en sommige mensen kregen minder sociale prikkels binnen. Anderen kregen misschien wel meer prikkels binnen dan normaal, bijvoorbeeld doordat zij vanuit huis moesten werken en tegelijkertijd de kinderen ook thuis hadden. Tijdens versoepelingen van de maatregelen, nemen deze prikkels voor sommige mensen weer toe. Het wordt weer drukker op straat, sociale prikkels nemen toe.

De gevaren van teveel geluid

Op het gebied van geluid zijn er verschillende wetenschappelijke studies die aantonen dat lawaai negatieve effecten op de gezondheid heeft (Wereldgezondheidsorganisatie, 2011). Uit een onderzoek van het tijdschrift ‘Psychological science’ (2011) blijkt dat wanneer men continue wordt blootgesteld aan lawaai, er een stressrespons wordt ontwikkeld waarmee het lawaai wordt genegeerd. Waar men schadelijke geluiden probeert te negeren, is het mogelijk dat men hierdoor ook de normale stimuli negeert, waar men wel op zouden moeten letten. Met andere woorden: teveel worden blootgesteld aan geluid kan er onder andere voor zorgen dat de focus minder goed wordt. Daarnaast kan een langdurige blootstelling aan te veel geluid zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen. Zo blijkt uit een onderzoek die in 2004 is gedaan door Dr. Craig Zimring dat de blootstelling aan veel geluid onder andere zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Daarnaast kan het leiden tot een onregelmatig slaapritme en een verhoogde hartslag en bloeddruk. Al met al gaat de algehele gezondheid er op achteruit als je te veel wordt blootgesteld aan geluid (Tijdschrift Positieve Psychologie, 2018). Daarom is het erg belangrijk om te zoeken naar een manier die bij jou past om auditieve prikkels te dempen om overprikkeling te voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Literatuurlijst