Klik hier voor informatie over overprikkeling.
Het stappenplan bestaat uit twee belangrijke stappen die ondernomen moeten worden om overprikkeling te kunnen reduceren.
Stap 1: Herkennen van signalen van overprikkeling
Dit is erg belangrijk omdat de symptomen van overprikkeling breed zijn en zich op verschillende manieren weten te uiten en daarnaast is het erg persoonsgebonden. Je weet vaak niet meteen of je overprikkeld bent en daarom is het bij de eerste stap belangrijk om signalen te herkennen.
De signalenkaart bestaat uit drie kleuren: groen, oranje en rood. Bij groen is er nog niets aan de hand, bij oranje dreig je overprikkeld te raken en bij rood ben je al overprikkeld. Het is van belang dat je probeert te voorkomen dat je van oranje naar rood gaat.
Stap 2: oorzaak zoeken en actie ondernemen
Hierbij is de tweede stap een hulpmiddel: deze richt zich op het achterhalen van de oorzaak en het kiezen van een bijpassend actiepunt. De oorzaken zijn onderverdeeld onder de volgende kopjes: geluid, visuele prikkels, interne prikkels, licht of temperatuur en gebrek aan structuur. Door middel van een pijl wordt er duidelijk aangegeven welke actiepunten er ondernomen kunnen worden om de overprikkeling te verminderen. In dit overzicht kun je snel zien welke actie jij kunt ondernemen en hoef je zelf minder n a te denken, wat belangrijk is omdat overprikkeling het nadenken en begrijpen van dingen beïnvloedt (Swanepoel, 2013).


